Projektor dan TV: Mana yang Terbaik untuk Teater Rumah?

 

Jika anda mempunyai ruang yang mencukupi di rumah anda, tidak dapat dinafikan godaan untuk mengisi ruang dinding dengan TV atau sistem tayangan. Terutama jika anda ingin menaik taraf sistem teater rumah lama anda. Pada masa kini, anda sering boleh membeli perkakasan TV terkini dan terhebat dengan harga di bawah $1,000 dan mendapatkan saiz raksasa dalam julat harga yang luas. Sebagai alternatif, anda boleh memilih projektor dan skrin untuk memaksimumkan pengalaman menonton anda. Anda mungkin kehilangan perkara seperti ciri pintar dan audio yang baik, tetapi anda mendapat gambaran yang lebih besar.

Malah, kedua-dua pilihan mempunyai kebaikan dan keburukan mereka, dan terdapat senario tertentu di mana memilih satu daripada yang lain adalah lebih baik. Kami telah mengumpulkan panduan membandingkan projektor dan TV ini untuk membantu anda membuat keputusan yang terbaik untuk teater rumah anda. Ia memperincikan perbezaan antara keduanya dari segi harga, kualiti gambar, penempatan, kualiti bunyi dan kemudahan.

Setelah anda memutuskan peranti yang sesuai untuk persediaan anda, pastikan anda menyemak tawaran projektor terbaik kami dan jualan TV 4K terbaik.

saiz

Skrin projektor di ruang tamu.

Televisyen pernah ketinggalan jauh di belakang projektor dari segi saiz, tetapi jurang itu telah mengecil sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kini anda boleh mendapatkan TV 85 inci dengan harga kurang daripada $3,000. Walau bagaimanapun, skrin unjuran bajet cenderung untuk bermula sekitar 100-120 inci, dan anda mendapat projektor yang baik dengan kecerahan yang konsisten, pembiakan warna yang baik dan juga resolusi 4K. Oleh itu, walaupun TV ada di mana-mana, projektor masih merupakan cara paling kos efektif untuk mendapatkan skrin bersaiz mondo.

pemenang: projektor

Pencahayaan

TV LG 4K.

Kecerahan adalah pertimbangan penting dalam projektor. Ini terutamanya kerana kontras yang dirasakan ditentukan oleh kegelapan bilik. Lebih banyak cahaya ambien di dalam bilik, lebih banyak kecerahan diperlukan untuk memastikan imej tidak pudar. Walau bagaimanapun, kecerahan tinggi meningkatkan kos projektor. Sebagai contoh, kebanyakan projektor dalam julat $2,000 menghasilkan antara 1,500 dan 3,000 lumen. Projektor memantulkan cahaya dari skrin, jadi kecerahan sebenar adalah jauh lebih rendah apabila ia mengenai mata anda.

Kebanyakan TV LED bernilai $1,000+ dan teknologi TV mewah seperti QLED, malah teknologi QD-OLED terkini boleh menghasilkan kecerahan yang lebih tinggi dengan mudah, tetapi TV memberikan kecerahan dalam nit, bukan lumen. Berhati-hati untuk mengukur. Gabungan projektor/skrin hanya perlu bekerja lebih keras untuk menjadi terang seperti TV LED murah. Selain itu, masalah mentol projektor ialah ia malap dari semasa ke semasa dan akhirnya terbakar, menjadikannya mahal untuk diganti. Projektor laser hari ini (pilihan yang semakin popular untuk unjuran rumah) menghapuskan masalah menukar mentol lampu, tetapi ia masih tidak seterang TV.

Sebaliknya, jika bilik tontonan boleh dibuat sangat gelap, cahaya yang dipantulkan daripada projektor akan menjadi sangat selesa untuk dilihat. Ada sebabnya skrin pawagam mudah dilihat. Akhirnya, jika anda mahukan imej yang terang dan terang dalam sebarang cahaya dengan sedikit atau tanpa kos penyelenggaraan, TV adalah cara terbaik.

pemenang: set tv

kontras

Skrin projektor pada dinding bata.

Kontras ditentukan oleh gabungan tahap hitam dan kecerahan. Keupayaan kecerahan projektor boleh disimpulkan dengan melihat penilaian lumennya, tetapi tahap hitam sebahagian besarnya ditentukan oleh kegelapan bilik yang ditayangkan ke dalamnya dan warna skrin. Sudah tentu, banyak cahaya ambien boleh menghilangkan TV anda, tetapi anda boleh melawannya dan meningkatkan kontras yang dilihat, tetapi kebanyakan projektor tidak berpeluang.

pemenang: set tv

Resolusi dan HDR

Pandangan serong OLED Samsung S95B dengan gambar ladang pada skrin.
Trend Riley Young/Digital

Ia mengambil sedikit masa, tetapi projektor rumah telah mencapai tempat yang serupa dengan HDTV, dengan berbilang pilihan untuk menyokong standard video terkini seperti definisi tinggi dan HDR. Lihat senarai projektor rumah terbaik kami. Anda akan mendapati bahawa kebanyakan projektor yang kami pilih termasuk standard seperti sokongan 4K dan HDR. Ini meletakkannya setanding dengan kebanyakan TV standard hari ini.

Tetapi terdapat perangkap. Projektor berkualiti tinggi dengan resolusi 4K dan keupayaan imej yang serupa cenderung jauh lebih mahal daripada TV setanding pada masa ini. Harga adalah sekitar $1,500 dan ke atas, tetapi TV 4K boleh didapati dengan harga kurang daripada $500. Jadi, walaupun ciri mungkin serupa, anda perlu membayar lebih untuk mendapatkannya pada projektor rumah anda.

Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar taksub untuk mendapatkan resolusi tertinggi yang mungkin, hanya TV boleh menawarkan resolusi 8K. Projektor 8K untuk kegunaan rumah masih sangat jarang berlaku.

pemenang: set tv

ketepatan warna

Tetapan imej TV LG.
Aliran Shibley/Digital Kaya

Anda tidak perlu menghabiskan satu lengan dan kaki untuk mendapatkan warna yang betul daripada projektor anda. Bergantung pada jenis projektor (DLP, LCD 3 cip atau LCOS), anda boleh mendapatkan warna yang hebat pada harga yang berpatutan. TV, sebaliknya, memerlukan lebih banyak usaha dan pemprosesan yang lebih baik untuk menghasilkan warna yang terbaik, jadi ia lebih mahal. TV 4K yang terbaik boleh menghasilkan gamut warna yang lebih luas daripada kebanyakan projektor pengguna hari ini, tetapi projektor itu datang sangat hampir. Projektor yang serasi juga semakin biasa.

Jika anda hanya melihat pada nisbah harga-prestasi, TV muncul di atas. Jika harga tidak menjadi isu dan anda mampu untuk melabur banyak dalam bilik projektor terkawal pencahayaan, anda boleh mendapatkan imej yang lebih besar dengan kualiti imej yang sangat baik. Oleh itu, kami merujuk kepada ini sebagai seri.

pemenang: melukis

pasang

Sepasang suami isteri menyambungkan TV.

Ringkasnya, TV lebih mudah dipasang. TV besar boleh menjadi berat dan rapuh, tetapi ia mudah diletakkan dalam persediaan teater rumah anda dan mudah digunakan. Lebih-lebih lagi, semuanya boleh dipalamkan terus ke dalam TV itu sendiri dan, dalam kebanyakan kes, dikawal melalui alat kawalan jauh TV anda, menjadikannya penyepaduan hebat peranti dan peralatan anda. Agak mudah. Dan walaupun anda memilih persediaan yang dipasang di dinding, anda boleh menyiapkan projek itu sendiri. Jika anda memerlukan pemasang, kerja mereka adalah pantas dan murah.

Projektor boleh menjadi rumit dan memerlukan lebih banyak perancangan dan usaha untuk dipasang. Walau bagaimanapun, projektor lontaran pendek menjadikannya lebih mudah, walaupun lebih mahal. Masalah pertama ialah skrin anda. Mengecat dinding, memasang skrin berdiri bebas atau memilih skrin bermotor yang perlu dipasang pada siling atau dinding? . Skrin mereka besar. Seterusnya anda perlu memastikan projektor diletakkan dengan betul, yang merupakan cabaran yang lebih besar daripada yang anda bayangkan. Malah, kami mengesyorkan mengupah pemasang profesional, atau sekurang-kurangnya mempertimbangkan dengan serius panduan pemasangan projektor kami.

Ia juga memerlukan pendawaian kabel HDMI ke projektor atau menggunakan pemancar wayarles, yang menambah kos. Selain itu, melainkan anda bercadang untuk menyambungkan hanya satu atau dua sumber, anda memerlukan penerima AV atau sekurang-kurangnya penukar HDMI, jadi anda hanya perlu menjalankan satu kabel HDMI sehingga ke projektor dan berbilang peranti seperti konsol permainan. , penstriman, dsb. sumber boleh disambungkan. peranti, pemain Blu-ray dan kotak kabel/satelit.

Tetapi ada lebih banyak cerita di sini. Projektor berasaskan laser ultra-balingan pendek menjadi perkara biasa pada tahun 2020-an, malah boleh diletakkan di atas meja atau lantai (biasanya dalam lingkungan 10 inci dari dinding). bar bunyi, mengecilkan lagi jurang dalam kesukaran pemasangan.

Namun, sebagai peraturan umum, melainkan anda mempunyai konsol TV dan memasang set, TV adalah pemenang di sini.

pemenang: Televisyen (melainkan anda menaik taraf kepada projektor lontaran pendek)

kualiti bunyi

Televisyen dengan pembesar suara bunyi sekeliling.

TV adalah lebih sesuai di sini untuk satu sebab mudah. TV sebenarnya mempunyai pembesar suara, dan kadangkala pembesar suara yang baik. Projektor tertentu memang termasuk pembesar suara, tetapi dengan pengecualian model berasaskan laser yang lebih baharu yang dinyatakan di atas, ia biasanya kecil dan kecil serta sering diletakkan di belakang atau di atas kepala penonton. Ia sering berlaku.

Sebaliknya, saya tidak boleh memaafkan diri sendiri jika saya tidak mengambil serius tetapan pembesar suara teater rumah saya. Pembesar suara luaran, subwufer dan bar bunyi semuanya mempunyai sebab. Walaupun banyak TV menawarkan bunyi yang baik di luar kotak, video memainkan peranan utama. Sama ada TV atau projektor, sistem bunyi yang kukuh boleh membuat semua perbezaan jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya teater rumah anda. Jika anda sedang mencari pilihan bunyi yang terbaik, lihat cadangan kami untuk bar bunyi terbaik dan baca panduan kami untuk mencipta persediaan bunyi sekeliling yang hebat.

Namun, membandingkan TV dan projektor sahaja, projektor hampir selalu memerlukan pembesar suara luaran, manakala TV berkualiti baik boleh mengendalikan keperluan audio asas sendiri.

pemenang: set tv

fungsi pintar

orang menonton tv.

Tidak semua orang memerlukan ciri pintar dalam TV atau projektor mereka di rumah. Anda mungkin sudah mempunyai semua teknologi pintar yang anda perlukan dalam kotak set atas, dongle atau konsol yang bersambung (jika anda mempunyai port terbuka yang sepadan). Tetapi jika anda berminat dengan platform pintar terbenam, anda masih mempunyai banyak pilihan.

Projektor hari ini selalunya menyertakan platform pintar yang serupa dengan tawaran TV pintar. Samsung menggunakan platform Tizen dalam projektor rumah berjenamanya, manakala pengeluar seperti Hisense menawarkan Android/Google TV serupa dengan apa yang kita lihat dalam Google Chromecast. Sementara itu, jenama seperti Optoma menawarkan kedai aplikasi mereka sendiri di mana anda boleh mencari aplikasi penstriman kegemaran anda. Jika platform anda menyokong Alexa, Google Assistant atau Bixby, maka sokongan untuk pembantu suara yang berkaitan juga tersedia.

Jadi tidak kira pilihan yang anda pilih, anda tidak akan terlepas sebarang ciri pintar.

pemenang: melukis

Mudah alih dan kegunaan luar

Projektor luar dipasang di atas meja kecil.
Shutterstock Oleh Pixel-Shot

Setelah TV dipasang, ia tidak akan dialihkan dengan kerap. Ini terpakai pada semua skrin teater rumah, bukan hanya TV yang dipasang di dinding. Malah model ultra-slim terlalu besar dan berat untuk bergerak sepanjang masa.

Sesetengah model projektor mempunyai kelebihan di sini. Ia cukup padat untuk bergerak dan boleh dipindahkan dengan mudah ke tempat lain jika perlu, melainkan ia dipasang di siling. Terdapat juga jenis projektor rumah mudah alih yang lain.

Ini ialah jenis kepelbagaian yang anda tidak dapati dengan mudah dalam TV hari ini, dan penggunaan luar tidak boleh dipersoalkan melainkan anda ingin membayar lebih untuk model TV kalis cuaca yang mempunyai sekatan ketat di tempat ia boleh diletakkan.

pemenang: projektor

jumlah kos

TV OLED C1 LG 55-inci tergantung di dinding ruang tamu.

Jika anda melihat senarai TV terbaik dan projektor rumah terbaik kami, anda akan melihat harga antara sekitar $700 untuk model bajet hingga lebih $3,000 untuk model mewah. Walau bagaimanapun, apabila anda membayar lebih untuk TV, anda selalunya mendapat lebih banyak ciri daripada yang boleh ditawarkan oleh projektor. Ia mempunyai kecerahan terbina dalam dan pembesar suara terbina dalam yang lebih baik daripada yang boleh ditawarkan oleh kebanyakan projektor.

Projektor, sebaliknya, mungkin termasuk kos tambahan untuk pemasangan skrin atau dinding, atau caj tambahan untuk projektor lontaran pendek. Secara keseluruhan, TV ialah pilihan yang lebih berpatutan.

pemenang: set tv

keputusan

Dalam kebanyakan situasi teater rumah, TV menang. Ini sama sekali tidak menghairankan, kerana projektor rumah cenderung mengambil lebih banyak ruang dan boleh menjadi lebih mahal.

Namun, pengalaman menonton sinematik pada skrin projektor teater rumah tidak dapat ditandingi. Jika anda sedang mencari teater rumah yang terkemuka, ia hanya memerlukan sejumlah keazaman, persediaan dan ketekunan. Dengan ketiga-tiganya, anda pasti melebihi jangkaan tontonan rakan dan keluarga anda. Anda juga mempunyai pilihan untuk memilih model yang boleh digunakan di luar dalam panggung wayang, atau projektor ultra-lontaran pendek yang boleh digunakan di tempat televisyen dahulu.

Jika anda mahukan sesuatu yang mudah, lihat senarai TV terbaik kami. Tersedia hari ini. Anda mungkin menemui TV impian anda. Jika anda mempunyai belanjawan yang ketat, kami juga telah menyusun senarai berikut: TV terbaik di bawah $1000. tv terbaik di bawah $500.

Pilihan editor

 

 

Source link

Verified by MonsterInsights