Chromecast lwn Roku Stick 4K lwn Amazon Fire TV Stick 4K

 

Membandingkan Chromecast dengan Google TV lwn Roku Streaming Stick 4K lwn Amazon Fire TV Stick 4K, yang manakah lebih unggul? Kesemua peranti ini berharga $50, jadi membandingkan peranti media penstriman ini boleh mengelirukan. Ada. Bagaimana anda memutuskan yang mana satu sesuai untuk anda?

Jawapannya terletak pada butirannya, kerana kita lebih cenderung untuk menyepadukan alat ini daripada memisahkannya, jadi mari kita gali lebih dalam dan lihat kebaikan dan keburukan setiap peranti.

Rujukan

reka bentuk

Chromecast biru dengan peranti Google TV.
Google

Ketiga-tiga peranti mengandungi item yang hampir sama dalam pembungkusannya. Peranti strim yang bersambung ke port HDMI yang tersedia pada TV anda, kabel USB mikro untuk kuasa (untuk Roku ia juga berfungsi sebagai modul pemancar wayarles), penyesuai kuasa dan alat kawalan jauh berdaya suara.

Roku dan Amazon menggunakan reka bentuk kayu HDMI hitam yang hampir sama untuk penstrim mereka. Fire TV Stick 4K Amazon dilengkapi dengan kabel sambungan HDMI sekiranya kayu itu tidak muat pada TV anda. Bukan pada Roku Streaming Stick 4K. Amazon juga mempunyai Fire TV Stick 4K Max, yang hanya $5 lebih (anda mungkin perlu membelinya), tetapi artikel ini akan memfokuskan pada Amazon Fire TV Stick 4K.

 

Chromecast Google dengan Google TV mengikut pendekatan yang sedikit berbeza untuk meletakkan peranti pada penghujung kabel HDMI yang fleksibel. Ia lebih besar sedikit daripada gaya kayu, tetapi ia mempunyai kelebihannya. Jika anda mempunyai kabel lain yang dipalamkan ke port HDMI TV anda (atau jika TV anda direka bentuk untuk kekurangan ruang fizikal), anda boleh memasangkannya dengan mudah ke port HDMI TV anda. tongkat terus keluar dari pelabuhan). Chromecast berada lebih jauh daripada casis TV, yang boleh menyebabkan gangguan Wi-Fi, jadi anda mungkin mendapat sambungan wayarles yang lebih kukuh. Chromecast dengan Google TV turut hadir dalam tiga warna: Langit, Matahari Terbit dan Salji.

Jika anda bercadang untuk menggunakan ciri 4K, anda harus menggunakan penyesuai kuasa yang disertakan, walaupun anda boleh kuasakan strim daripada USB TV anda. Peranti ini boleh menggunakan banyak kuasa. Chromecast dengan Google TV memerlukan penggunaan penyesuai USB-C yang disertakan, tetapi secara teknikal anda boleh menyambungkan Amazon Fire TV Stick 4K dan Roku Streaming Stick 4K ke USB TV anda. Roku mempunyai kabel kuasa USB yang panjang dengan penerima Wi-Fi jarak jauh untuk membantu masalah kuasa, tetapi tanpa pemanjang HDMI anda mungkin masih menghadapi masalah untuk memasangkannya pada TV anda.

Melainkan anda baharu kepada keperluan penyesuai kuasa Chromecast, pemanjang HDMI dalam kotak dan beberapa pilihan warna yang terbina dalam Chromecast menawarkan sedikit kelebihan dalam kategori reka bentuk.

pemenang: Chromecast dengan Google TV

Alat kawalan jauh

Termasuk alat kawalan jauh Roku Streaming Stick 4K.
Roku

Sekali lagi, terdapat banyak persamaan antara peranti ini. Kesemuanya mempunyai saiz dan berat yang sama, semuanya dikuasakan oleh bateri tidak boleh dicas semula dan semuanya mempunyai butang berikut:

 • Bekalan kuasa (untuk penstrim dan TV)
 • Kelantangan naik/turun/redam (untuk TV, bar bunyi atau penerima AV)
 • Pusat[OK]Butang navigasi (pad arah) dengan butang
 • rumah
 • kembali
 • Kawalan suara dengan mikrofon

Tetapi apabila diteliti lebih dekat, Google nampaknya mengambil pendekatan ringkas kepada Chromecast dengan alat kawalan jauh Google TV. Ia tidak mempunyai butang khusus untuk:

 • main/jeda
 • ke hadapan/undur pantas

Kedua-dua alat kawalan jauh Roku dan Amazon mempunyai butang ini, dan Roku, yang mempunyai butang paling banyak daripada ketiga-tiga alat kawalan jauh, mempunyai empat butang pintasan untuk aplikasi tertentu seperti Netflix dan Apple TV+, serta ke hadapan 20 saat Terdapat juga belakang. butang ulang tayang segera. semasa menonton video.

 

Alat kawalan jauh Google boleh mencapai bilangan fungsi yang sama (kecuali main semula segera) dengan mempunyai beberapa butang mempunyai berbilang fungsi.Sebagai contoh, pusat[OK]Butang menjadi butang main/jeda apabila menonton video. Begitu juga, butang D-pad kiri dan kanan menyediakan ke hadapan/putar balik pantas.

Pendekatan Google sudah pasti menghasilkan alat kawalan jauh yang lebih kecil dan ringkas, tetapi ia masih menggunakan butang satu guna Roku yang menjadikan navigasi Roku Streaming Stick 4K lebih mudah untuk kebanyakan orang. berat sebelah.

pemenang: Tongkat Penstriman Roku 4K

Akses kepada kandungan

Imej yang menunjukkan logo pelbagai perkhidmatan penstriman.

Ketiga-tiga peranti termasuk apl atau saluran yang membolehkan anda menonton perkhidmatan penstriman utama (jika anda mempunyai langganan berbayar), termasuk:

 • netflix
 • video perdana
 • Apple TV+
 • Disney+
 • HBO Maks
 • Yang terpenting
 • Funimation
 • Hulu
 • burung merak
 • crunch roll

Di permukaan, kategori ini sepatutnya milik Roku. Sebagai platform penstriman tertua, syarikat itu telah mengumpulkan bilangan perkhidmatan penstriman yang luar biasa (ditambahkan pada peranti anda sebagai “saluran” yang boleh dimuat turun), dan kedai salurannya termasuk nama terbesar seperti Netflix dan Disney+. kepada saluran mikro terkecil. Tawaran yang disasarkan daripada kumpulan rohani dan peminat.

Ia juga merupakan rumah kepada Saluran Roku. Ia merupakan sumber yang hebat untuk kandungan percuma yang disokong iklan dan cara mudah untuk menyepadukan perkhidmatan langganan ke dalam satu antara muka. Penambahan lebih 300 saluran penstriman TV langsung percuma Roku baru-baru ini menjadikan ini lebih menarik.

 

Google Chromecast dengan Google TV disertakan dengan ratusan apl yang boleh anda muat turun. Jika anda ingin menonton TV secara langsung pada Chromecast, anda perlu memuat turun Pluto TV, YouTube TV, Sling TV, Philo atau apl tempatan lain jika tersedia. Google mengumumkan penambahan saluran TV langsung, tetapi jangkaan 50 saluran langsung masih belum disiarkan secara langsung. Selain itu, anda boleh membeli atau menyewa filem yang ditambahkan pada Pustaka Google anda.

Amazon Firestick juga boleh mengakses ratusan saluran yang berbeza. Ia juga disertakan dengan akses kepada Prime Video, tempat kepada banyak filem dan rancangan TV eksklusif, tetapi termasuk keupayaan untuk menonton melalui aplikasi pada semua peranti jika anda mempunyai langganan. Anda juga boleh membeli atau menyewa filem daripada Amazon.

Anugerah ini kepada Roku sebagai pengiktirafan terhadap saiz katalog saluran dan kekuatan saluran Roku yang baik.

pemenang: Roku Streaming Stick 4K

Sokongan format audio dan video

Amazon Fire TV Stick 4K.
Amazon

Ketiga-tiga peranti penstriman menyokong resolusi 4K sehingga 60 bingkai sesaat (fps). Ia juga menyokong semua format video utama termasuk HDR, HDR10, HDR10+, HLG dan Dolby Vision. mereka semua sama. Audio berbeza sedikit di sini.

Chromecast dengan Google TV menawarkan Dolby Digital, Dolby Digital Plus dan Dolby Atmos melalui laluan masuk HDMI. Amazon menawarkan Dolby Atmos, bunyi sekeliling 7.1, stereo 2 saluran dan laluan audio HDMI sehingga 5.1. Roku menawarkan stereo digital, DTS digital surround dan Dolby-encoded audio passthrough melalui HDMI.

Sokongan laluan Atmos bermakna jika anda mempunyai TV, bar bunyi atau penerima AV yang didayakan Atmos, apl anda boleh menghantar aliran bit audio ke peranti tersebut dan menggunakannya untuk mendengar bunyi Dolby Atmos. Cemerlang dalam mata. Masalahnya ialah sesetengah apl, terutamanya Netflix, tidak membenarkan laluan Atmos.

Fire TV Stick 4K, yang boleh menyahkod Dolby Atmos dengan sempurna, nampaknya menjadi pemenang. Walau bagaimanapun, atas sebab yang masih tidak diketahui, Netflix juga menafikan akses kepada runut bunyi Dolby Atmos pada Fire TV Stick 4K, memaksa penggunaan Dolby 5.1.

Ia adalah cerita yang serupa dengan Chromecast Google dengan Google TV, tetapi dalam kes ini Dolby Atmos adalah laluan lalu sahaja, sama seperti Roku. Namun, dalam satu langkah yang nampaknya menentang semua logik dan koheren, Netflix memberikan Chromecast dengan Google TV akses kepada runut bunyi Dolby Atmos.

Secara keseluruhan, sokongan Dolby Atmos adalah serupa, dengan ketiga-tiga peranti mempunyai format video yang sama.

pemenang: lukis

Penemuan kandungan dan kebolehgunaan

Skrin utama Roku OS 11.5.

Pencarian Roku sentiasa terkemuka dan pasti akan terus melakukannya. Tetapi dengan beribu-ribu filem dan rancangan di hujung jari anda hari ini, carian bukanlah cara terbaik untuk mencari perkara yang anda mahu tonton.

Oleh itu, kedua-dua Google TV dan antara muka Fire TV baharu Amazon nampaknya menjanjikan keupayaan yang lebih baik untuk menemui kandungan baharu. Kedua-duanya menawarkan paparan susun atur semua apl, saluran dan langganan anda berdasarkan tabiat anda dan perkara yang anda tonton, dan Google TV juga mempunyai penyepaduan YouTube TV (jika anda melanggan perkhidmatan itu). ), mengaburkan talian dengan permintaan. Dan lebih hidup lagi.

Kami tidak sabar-sabar untuk menggali lebih mendalam kedua-duanya, tetapi penemuan intuitif itu sahaja menjadikannya kelihatan seperti seri antara Google dan Amazon.

pemenang: Sambungkan Amazon Fire TV Stick 4K dengan Google Chromecast dengan Google TV

Pemutus kandungan, permainan dan tambahan

Amazon Luna mempunyai saluran Prime Gaming untuk ahli Amazon Prime.

Terdapat banyak perkara yang berlaku di sini, jadi mari kita pecahkannya.

Tongkat Penstriman Roku 4K

 • Mod mendengar peribadi dan pencerminan skrin dengan apl Roku
 • Kongsi video, foto dan muzik daripada peranti Apple menggunakan AirPlay
 • Bilik hotel dan asrama bersambung, jadi anda boleh menggunakannya dengan selesa semasa dalam perjalanan
 • Serasi dengan pembantu suara Google Assistant dan Amazon Alexa untuk melancarkan saluran dan mencari hiburan

Amazon Fire TV Stick 4K

 • Serasi dengan perkhidmatan permainan langganan Luna Amazon
 • Alexa terbina dalam untuk mengawal peranti rumah pintar
 • Menyambung ke fon kepala dan pengawal permainan melalui Bluetooth
 • Penyesuai Ethernet pilihan

Google Chromecast dengan Google TV

 • Hantar kandungan daripada peranti Android atau iOS anda
 • Sambung ke aksesori melalui Bluetooth
 • Perkhidmatan permainan langganan Stadia Google (Sehingga 18 Januari 2023jika Google menutup perkhidmatan)
 • Google Assistant terbina dalam untuk mengawal peranti rumah pintar
 • Penyesuai Ethernet pilihan

Melainkan anda seorang pemain, saya rasa koleksi tambahan Roku yang bertimbang rasa adalah pemenangnya. Itu berubah baru-baru ini dengan meninggalkan pilihan sebagai satu-satunya antara ketiga-tiga peranti itu. jawab.

Kedua-dua peranti Amazon dan Google menawarkan penyesuai Ethernet yang berasingan jika anda memerlukan sambungan berwayar di rumah, tetapi sebahagian besar pengguna tidak memerlukannya dan boleh menyambung melalui Wi-Fi.

Nah, ini keputusan anda, bukan kami.

pemenang: lukis

Kesimpulan

Adakah anda mengharapkan keputusan yang mudah di sini? Mungkin terdapat kecacatan yang membawa maut yang menyebabkan sekurang-kurangnya satu daripada alat penstriman ini keluar dari meja?

Malangnya bukan kali ini, tetapi atas sebab yang terbaik: Roku, Amazon, dan Google adalah semua peranti media penstriman 4K yang hebat pada harga yang kebanyakan kita rasa sangat berpatutan dicipta.

Tetapi jangan biarkan diri anda terperangkap dalam keputusan peranti penstriman anda tanpa sedikit nasihat. Roku menawarkan pilihan kandungan yang paling banyak, terutamanya dengan beberapa ciri tersuai yang sangat unik seperti TV langsung, alat kawalan jauh yang kemas dan mod mendengar peribadi. Kami juga menawarkan peranti yang direka bentuk dan semua kategori lain. Peranti Amazon mempunyai pemanjang HDMI dan Alexa terbina dalam, dan sama berkuasa dalam semua kategori lain.

Secara keseluruhan, peranti yang anda pilih akan sangat bergantung pada perkhidmatan yang anda sudah ada di rumah anda, kerana peranti tersebut adalah peranti yang hampir serupa pada masa ini, dan anda tidak boleh salah menggunakan mana-mana satu.

Pilihan editor

 

 

Source link

Verified by MonsterInsights